İİK md. 269/c uyarınca tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmiş olması gerekir. Sonrasında kiraya veren gerekçeli karar ile icra dairesine başvurarak kiracının tahliyesini isteme hakkını haiz olur. Peki kiraya veren, icra mahkemesinin vermiş olduğu tahliye kararını, kararın tebliğ veya tefhiminden 10 gün geçtikten sonra hemen infaz ettirmez, kiracı kiralananda oturmaya devam ederse, kira akdi yenilenmiş sayılır mı?
Doktrinde farklı görüşler olmakla beraber, Yargıtay’ın yerleşik içtihadı tahliye ilamının en geç bir kira dönemi süresi kadar bekletilebileceği diğer bir deyiş ile bir kira dönemi süresi içinde infazının istenmesinin gerekeceği ve bu sürenin aşılması halinde kira akdinin yenilenmiş sayılacağı yönündedir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2012/9008E.- 2012/26588K. ve 17.09.2012 Tarihli Kararı “….Borçlu icra mahkemesine başvurusunda, alacaklının uzun zamandır kararı infaz ettirmediğini, alacaklı ile aralarında şifahi olarak yeni bir sözleşme yapıldığını, beyan ederek yenileme emrinin iptalini istediği görülmüştür. Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre tahliye kararının bir kira dönemini aşkın süre infazının istenmemesi kira sözleşmesinin yenilendiği anlamına gelir. Bu nedenle tahliyenin infazı artık bu takipte istenemez. Bunun için yeni bir tahliye kararı alınması zorunludur.” Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2006/18433E.- 2006/21054K. ve 13.11.2006 Tarihli Kararı “Kural olarak bir yıllık kira dönemi içinde alacaklının ilamın infazını istemesi gerekirken bu süre aşılarak 17.05.2006 tarihinde icra dosyasından tahliyeye yönelik infaz istenmesi bu aşamadan sonra kira aktinin yenileneceği anlamını taşıyacağından infaz mümkün değildir.”
Yargıtay’ın yerleşik içtihadı dikkate alındığında olası mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için, tahliye ilamının icra edilebilir hale gelmesinden sonra ve fakat bir kira dönemi süresi dolmasından önce kiraya veren tarafından tahliye kararının infazının talep edilmesine muhakkak dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, kira sözleşmesinin yenilenmiş kabul edilebileceği ve tahliye kararının infazının mümkün olmayabileceği hususu kiraya verenlerin hak kayıplarına neden olabilecektir.